Niektórym trudno sobie wyobrazić początek dnia bez kubka czarnego napoju. Kawa daje nam potrzebną dawkę energii, poprawia nastrój, aromatycznie pachnie i świetnie smakuje. Czarny napój pomaga w przyjemny sposób powitać poranek i rozpocząć pracę lub naukę. Często bywa także ratunkiem po kiepsko przespanej nocy, kiedy dopada nas zmęczenie i senność.
Spośród pozytywnych działań kofeiny oprócz pobudzenia możemy wymienić poprawę koncentracji i pamięci, a także zmniejszenie stresu i polepszenie nastroju. Już sam zapach i aromat napoju może powodować uczucie przyjemności i odprężenia. Kawa zapewnia lepsze krążenie, wspomaga przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczu, co może wspomagać odchudzanie. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób serca, wątroby, cukrzycy typu 2, a także Parkinsona i Alzheimera.
Kofeina zaczyna działać już po godzinie i pozytywne skutki wypicia kawy mogą utrzymywać się około 4 godzin. Dlatego zaleca się stosowanie kilkugodzinnych przerw między kolejnymi dawkami kofeiny. Lepiej też nie pić kawy wieczorem, ponieważ możemy mieć problemy z zaśnięciem.
Najczęściej spotykane odmiany kaw to Robusta i Arabica. Robusta zawiera więcej kofeiny, maksymalnie 4%, ale jest ostrzejsza w smaku, z większą nutą goryczki. Arabica natomiast jest łagodniejsza, ale za to ma mniej kofeiny – około 1,7%. Jest również droższa od Robusty. Często spotykamy mieszanki obu odmian, które idealnie nadają się wówczas gdy dodajemy do kawy mleko lub śmietankę. Jednorodne odmiany lepiej sprawdzają się kiedy pijemy kawę czarną.
Coraz większą popularność zyskują także kawy rzemieślnicze, które w przeciwieństwie do przemysłowych różnią się rodzajem uprawy. Nie stosuje się do niej środków chemicznych. Druga kwestia to czas palenia, który jest dłuższy. Oba czynniki powodują, że kawa ma lepszy i bogatszy smak, ale również wyższą cenę.
Nie powinno się pić więcej niż około 4 kubki kawy dziennie. Wszystko jednak zależy od tego jaką kawę pijemy, a przede wszystkim od zawartości kofeiny. Skutki uboczne mogą objawiać się dolegliwościami żołądkowymi, ale także zbytnim pobudzeniem, nerwowością, niepokojem oraz problemami z zaśnięciem.
Do parzenia kawy ziarnistej używamy najczęściej automatycznych ekspresów ciśnieniowych lub kolbowych. Ekspres automatyczny wyposażony jest w młynek, który zmieli nam kawę, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj urządzenia wraz z kawą ziarnistą świetnie sprawdza się w biurze, przy zróżnicowanej liczbie pracowników i gdzie liczy się czas. Dodatkową zaletą jest duży wybór rodzajów kawy, którą możemy zaparzyć: espresso, cappuccino, americana, latte czy macchiato. Jedynym minusem jest potrzeba czyszczenia urządzenia i jego cena. Jeśli nie posiadamy ekspresu automatycznego, zawsze możemy kupić dobrą kawę ziarnistą i zmielić ją sami. Do tego najlepiej nadaje się młynek żarnowy.
Sam wybór kawy ziarnistej jest obecnie ogromny. Możemy przebierać w znanych markach, takich jak Lavazza, Tchibo, Woseba, Jacobs, Nescafe i inne.
W Polsce kawa mielona wciąż kupowana jest najchętniej. Zachęca nas cena i prostota oraz wiele możliwości przygotowania. Zazwyczaj dodajemy do niej mleko i cukier, rzadziej słodzimy miodem. Samo parzenie może być bardzo proste, bez użycia dodatkowych narzędzi. Wystarczy zalać małą czarną gorącą wodą i chwilę poczekać. Częściej wolimy jednak kawę przefiltrować, aby pozbyć się fusów.
Do wyboru mamy ekspresy przelewowe lub kawiarki. Można także zaopatrzyć się w praskę francuską czyli zaparzacz tłokowy, dzięki której czarny napój łatwiej przefiltrować. W ten sposób kawę zaparzymy łatwo i szybko i nie musimy martwić się o fusy. Zaletą praski francuskiej jest jej niska cena oraz uniwersalność. Możemy jej używać także do parzenia herbaty. Dostępne są jeszcze ekspresy na kapsułki. Ich minusem jest jednak to, że mamy mniejszy wybór kawy. Największą zaletą mielonej kawy jest jej niższa cena w stosunku do ziarnistej, wiele możliwości zaparzania oraz tańsze ekspresy i urządzenia do przyrządzania czarnego napoju.
Kawa instant sprawdza się kiedy nie mamy zbyt dużo czasu lub jesteśmy w podróży, bowiem najprościej ją przygotować. Jest również najbardziej atrakcyjna cenowo. Z drugiej strony zawiera mniej kofeiny, a co za tym idzie efekt pobudzenia może być mniejszy i krótkotrwały. Nie każdemu będzie także odpowiadał specyficzny smak, który ma kawa rozpuszczalna. Na pewno jest bardziej delikatna i łagodniejsza niż kawa ziarnista czy mielona i ma bardzo mało kalorii. Oczywiście, jeśli pijemy ją czarną, bez mleka czy śmietanki. Kawa rozpuszczalna posiada także minerały i antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Najlepsze porady, tutoriale i aktualne promocje tylko na AliBiuro.pl Zapisz się już dziś i w pełni wykorzystaj potencjał swojego biura wsparty naszym doświadczeniem.