Cukier biały

Wprawdzie bywa nazywany białą śmiercią, jednak stosowany w odpowiednich ilościach i z umiarem, potrafi osłodzić życie. Trudno sobie wyobrazić kawę bez kostki cukru. Oczywiście wszystko zależy od preferencji. Cukier biały kryształ jest najbardziej popularny. Nie tylko do słodzenia napojów, ale także do pieczenia ciast, tortów, placuszków. Pakowany jest przeważnie w kilogramowym opakowaniu. Znajdziemy go w wersji bardziej drobnej, która szybko się rozpuści w chłodnym napoju lub w grubszych kryształkach. Możemy go również zakupić w saszetkach lub w formie kostki cukrowej. Coraz bardziej popularny staje się również cukier brązowy. Swój kolor i nazwę zawdzięcza dodatkowi karmelu. Dlatego zastosowanie znajduje w gastronomii jako dodatek do słodkich napojów i dań. Nadaje się jednak nie tylko do napojów i deserów, ale także do wypieków. W ofercie znajdziemy nie tylko cukier biały z buraków, ale i trzcinowy.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Cukier trzcinowy w saszetkach

Słodki proszek dostępny jest również w saszetkach. To bardzo wygodna forma, ponieważ nie rozsypuje się i łatwo go dozować. Dostępny jest zarówno w wersji białej kryształ, jak i trzcinowej. Pakowany bywa w saszetkach po cztery lub pięć gramów. Ilość saszetek zależy od producenta. Waha się od kilkudziesięciu, stu, a nawet do tysiąca sztuk. Cukier trzcinowy w saszetkach jest często stosowany w hotelach, barach i restauracjach. Szczególnie ze względu na możliwość nadruku logo na saszetce, która będzie dodatkowo reklamować lokal. Do tego jest to bardziej higieniczna forma, co w czasach pandemii ma ogromne znaczenie. Dlatego przydaje się w firmach w czasie służbowych spotkań i konferencji.

Cukier w kostkach

Inna popularna forma słodkiego produktu to łatwe w dozowaniu kostki cukrowe. To rafinowany zwilżony cukier prasowany w kostki. Często bywa pakowany w kartonikach po kilogramie. Pojawiają się także w ofercie kostki cukrowe barwione lub w różnych kształtach. Na przykład w formie kolorów karcianych. Nie musi to być kostka biała. Są dostępne również brązowe. Cukier w kostkach wynaleźli i opatentowali Czesi. Ma tam także swój pomnik.

Cukier doda Ci energii w pracy

Cukier to podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Wszyscy znamy uczucie zmęczenia i senności. Cukier biały, szczególnie w połączeniu z kawą, nie tylko doda nam energii. Sprawi też sporo przyjemności. Dla sporego grona to codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Pamiętajmy jednak o umiarze. Bez względu na to, czy będziemy go używali w formie sypkiej, w saszetce, czy będą to kostki cukrowe, czy cukier trzcinowy lub brązowy. Zawsze możemy zastąpić cukier słodzikiem lub ksylitolem. Zdrowie jest najważniejsze.